Sari

Asuntoni remotti alkoi Tuijan kotikäynnillä, jossa arvioimme muutoksen kohteet, laadimme suunnitelman ja aikataulun projektille. Tuija haastatteli ja kartoitti mieltymykseni asuntoni värimaailmaan, sain paljon sisustuslehtiä, joista poimin mieleisiäni kuvia/värejä, esineitä yms. Tämän jälkeen keskustelimme mikä on järkevää asuntooni, kohtuuhintaista sekä helppoa asentaa/toteuttaa. Tuija valitsi maalit, tapettivaihtoehtoja ei ollut kuin kaksi, mikä selkeästi helpotti valintaani. Tapetti oli täydellinen seinällä, itse olisin valinnut vaatimattomamman.

Tavoitteena oli tehdä pintaremontti, saada kotiin lisää valoisuutta, selkeyttä ja tilaa enemmän/tavaroita poistettua.

Itse olin vuosia miettinyt kotini remontointia saamatta sitä ajatusta pidemmälle. Luotin Tuijan kykyyn nähdä asuntoni uudessa muodossa ja aloitin remontin karsimalla tavaroita ja siivoamalla. Teimme listan esineistä, jotka eivät olleet tarpellisia tai olivat epäkäytännöllisiä tilaan, ja niitä oli paljon!

Tavaroista luopuminen on haastavaa.  Osa kuitenkin oli perintöjä ja muistoja matkojen varrelta. Koin sen kuitenkin helpottavaksi, koska tiesin että tarpeelliset esineet saan uusiin lipastoihini/kaappiin. Oli helpottavaa päästä vanhoista kukkatauluista yms. eroon ja saada nuorekas asunto :) Miten sitä itse sokaistuukaan omaan asuntoon ja ei näe siinä mitään "vikaa".

Kävimme yhdessä sisustusostoksilla, Tuija antoi vinkkejä sistukseen ja mietti asunnon kokonaisuutta, harmonisuutta. Lisäksi sain nopeasti varmennuksen Tuijalta jos "ominpäin" löysin sisustustarvikkeita.  Oli helpottavaa kun ei tarvinnut yksin päättää kaikkea (en olisi osannutkaan). Yhteinen kauppareissu oli todella hyvä ja tarpeellinen, sain paljon muitakin vinkkejä.

Asunnon remontti laajeni keittiöön ja myös lattia uusittiin. Tuijan ideat olivat loistavia ja tilan avartuminen sekä valoisuus ovat selkeästi lisääntyneet. En pystynyt heti muuttamaan kotiani suunnitelman mukaan, vaan hiljalleen asia "kypsyi" päässäni ja toteutin remonttia vaiheittain melkein yli puoli vuotta.

Kotini on nyt rauhallinen, harmoninen ja selkeä. Siellä on hyvä olla ja olen kiitollinen Tuijan vinkeistä sekä sisustussuunnitelmasta. Suosittelen lämpimästi!

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty :), pitää paikkansa!

Suunnitelmaa voi toteuttaa omassa aikataulussa ns. huone kerrallaan vaiheittain, jotta haaste ei ole liian suuri. Sisustamisen ei tarvitse olla kallista, vaihtoehtoja on paljon helvemmissakin tuotteissa/tavaroissa.

Pysyimme hyvin budjetissa, koska sain hyvin tavaroitani/huonekalujani myytyä kirpputorilla ja netin kautta. 

Kysykää ihmeessä ammatilaiselta vinkkejä sisustukseen/stailaukseen, pienillä muutoksilla saa jo vaihtelua sekä piristystä kotiin :) ja mikä tärkeitä muutos on hyvä asia niin ulkoisesti kuin sisäisesti :)

-------

Olen aina ihastellut "avotakka" koteja, valkoisia ihanuuksia ja pitänyt sitä mahdottamana kohdallani. Nyt olen kuitenkin saanut yhden unelmani toteutettua yhdessä Tuijan kanssa--jee!

Sain kauniin kodin, mutta myös oppia itsestäni suhteessa tavaroihin, sisutamiseen, remontoimiseen. Välillä oli väsymys ja kyllästyminen maalaamiseen, mutta kun näki tulosta, niin taas seuraava päivänä oli taas intoa jatkaa :)

Kaipasin asuntooni selkeyttä, valoa, raikkautta, nuorekkuutta sekä halusin saada tavaroille oikeat paikat sekä mahdollisesti poistaa ylimääräiset huonekalut, tauluja yms. Tiesin että tavaroita oli liikaa, mutta en osannut muuttaa mitään yksin. Tuijan ensimmäinen käynti oli herättävä ja innostuin heti muutokseen. Olin miettinyt remonttia jo 5 vuotta, pähkäillyt mitä teen pääsemättä edes alkuun. Puhti loppui jo suunnittelussa.

Huomasin että ihminen on tapojensa orja, tottumus toinen luonne. Tavarat tahtoo jäädä siihen mihin ne muuton jälkeen laittaa, vaikka silloin miettii että siirrän tämän myöhemmin kunhan saan tilalle paremman vaihtoehdon yms.

Huonekaluja tulee siirretyä, vaihdettu paikkaa, mutta ei helposti poistettua. Esineiden merkitys on moninainen, niissä on muistoja ja tunnearvoa. On perinnöksi saatuja esineitä, lahjoja, matkamuistoja jne. Huomasin että luopuessani muistoesineistä/perintötauluista pääsin eroon tunteesta joka sitoo minua siihen ihmiseen. Muistot eivät kadonneet vaikka esine katosi :) tunne oli positiivinen, helpottunut.

Koti tavaroineen, esineineen luo turvallisuuden tunteen, muutos on pelottavaa, mitä jos en pidäkkään muutoksesta tai tunnen kotini olevan minulle vieras? Myös sopivien tavaroiden ja huonekalujen löytäminen on työlästä, aikaavievää ja usein turhauttavaa. Virheellisest ostokset tulevat kalliiksi! Onneksi nykyään kaupoissa on hyvin mahdollista palauttaa epäsopivat tuotteet. Tavarat/huonekalut näyttävät erilaisilta liikkeessä ja kotona. En olisi osannut ostaa verhoja ja mattoja sovittamatta niitä ensin. Tässä huomasin helpotuksen olevan suuri kun ammattijärjestäjä/ sistussuunnittelija Tuija teki valinnat ja ehdotukset. Yhdessä katsoimme niiden sopivuuden kodissani ja päätin mitä otan.

Mietin miksi olen kiinni jossain esineissä? mihin tarvitsen sataa kuppia kun käytän vain kahta? Miksi en luopuisi painavasta villamatosta ja saisin kevyemmän maton nosteltavaksi? Mihin tarvitsen kirjahyllyä, kun kirjat on jo luettu ja niitä vain säilytetään siellä?  

Laitoin huonekaluja kokeeksi myyntiin nettiin (Tori) ja hämmästyin kuin ne menivätkin heti. Innostuin asiasta ja sain rahaa uusiin huonekaluihin. Tulo hyvä mieli kun sain tavarat uusiin koteihin ja kaikilla hakijoilla oli niille todellinen tarve. Ilo oli molemminpuoleinen. Tapasin mukavia/rehellisiä ihmisiä. Osan tavaroista annoin ja vein kierrätykseen, tuntui hyvältä luopua esineistä joita en tarvitse/käytä. Sain keittiööni runsaasti tilaa ja miten hyvältä kaappi näyttikään kun sen aukaisin :) 

Huomasin että olen muutoksen myötä tullut kriittisemmäksi ostajaksi, ostaminen on vähentynyt. Myös esineiden kunnostaminen, maalaaminen, entisöinti on tullut uudeksi tavakseni. En ole koskaan osannut maalata ja korjata mitään. Tuija rohkaisi kokeilemaan ja antoi vinkkejä. Kokeilin ensin pieniä pintoja, testasin maaleja, penseleitä yms. ja huomasin että onpas mukavaa. Olen jäänyt sisustamiseen "koukkuun", en ollut koskaan aikaisemmin ollut siitä kiinnostunut. 

Tuijan avulla myös sain tietoa laadukkaista materiaaleista liittyen esim. tekstiileihin.

Asunnon korjaamisessa on tärkeää huomioida mahdollinen myyminen, tarkoituksena on aina parantaa asunnon arvoa. Myös tämä oli Tuijan tavoitteissa ja huomioissa todella hyvin. Pyrimme käyttämään laadukkaita, keskihintaisia tuotteita, eli ajatuksena mahdollisimman laadukasta vähemmällä rahalla. 

Minulla on kaksi murrosikäistä tytärtä. Huomasin että myös tytöt hyötyivät ammattijärjestäjän vinkeistä. Haluamme kodin oleva siisti ja puhdas. Tytöt huomasivat eron kodissamme remontin jälkeen.  Hekin innoistuivat itse puhdistamaan huoneensa ylimääräisestä tavarasta ja vaatteista. Pehmoleluja lähti 4 jätesäkillistä, vaatteita monta kassillista. Sovimme että jos tulee uusi tavara niin jostain muusta tavarasta tulee luopua. Luopuminen on kasvattavaa, antaminen on iloinen asia. 

Hyödyin myös Tuijan avusta ammatillisesti. Työssäni näen paljon mm. toimistoja. Teen ergonomiakäyntejä, mutta nyt on tullut useampi toimisto myös "sisustettua" ja annettua vinkkejä toimivuuteen ja järjestykseen. Pienillä muutoksilla ja järjestelyillä on suuri vaikutus :) 

Nautin kodistani ja olen kiitollinen, että uskalsin lähteä tähän muutoksen projektiin :) Suosittelen kokeilemaan, muutos on kiinni itsestäsi ja näe kotisi uusin silmin :) 

Kiitos Tuijalle, elämäntapoihimme on tullut hyvää muutosta! 

 

Sari